eredetvédelem

 

Eredetvédelem A mádi minőség- és eredetvédelmi rendszer

A mádi minőség- és eredetvédelmi rendszer háromszintű.

Az elsőbe a községi, a másodikba a dűlőkből, a harmadikba a szőlőkből származó borok tartoznak.

A szőlő "olyan mádi területen fekvő szőlőültetvény, amely fekvése, talaja, esetleg a szőlő fajtatípusa, kora, művelésmódja alapján megkülönböztetésre alkalmas, és lehetőséget ad a környezettől lényegesen eltérő borkarakter elérésére, magas, egyedi, évente ismételhető minőség mellett".

A Mádi Kör igen szigorú hozamkorlátozást követel meg tagjaitól:

  • a leszüretelt ép szőlő mennyisége
  • a községi bor esetében maximum 50,
  • a dűlősnél 40,
  • a szőlőnél 30

...mázsa hektáronként.

 Minősített

  • községi bor hat-,
  • dűlős nyolc-,
  • szőlő megnevezésű tízévesnél

...fiatalabb szőlőből nem készülhet.

Az egyesület a Mád Hegyközséggel szorosan együttműködve elvégezte a mádi szőlő dűlők behatárolását és leírását.

Az egyesületi tagok mádi dűlői jelenleg az alábbiak: Betsek, Birsalmás, Bomboly, Danczka, Hintós, Holdvölgy, Juharos, Kakas, Király, Kishegy, Középhegy, Kővágó, Nyulászó, Őzhegy, Percze, Sarkad, Suba, Szent Tamás, Urbán, Úrágya, Vilmány, Veres.