Árvay Családi Pincészet

 

Árvay János filozófiája, hogy a borkészítés a szőlőterületen, az egészséges gyümölccsel kezdődik. Hobbija a munkája, illetve a csodálatos vulkáni kövek gyűjtése a szőlőterületen, amelyek nemcsak szépek, de ásványosságot, egyediséget, izgalmat „csempésznek” a borokba. Felesége, Kata a vendéglátásért felelős. Fia, Szabolcs és lánya, Angelika igyekszik minden folyamatból kivenni a részét.

 

Település: Rátka, Mád
Dűlők: Úrágya, Istenhegy, Padihegy, Középhegy, Meggyes
Művelt terület: 17 hektár
Telepítés éve: 1956-tól
Ültetvény fekvése: NY, D-NY
Fajta: Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály
Művelési mód: középmagas kordon
Bortípus: száraz, késői szüret, aszú

Barta Pince

 

Célunk, hogy e különleges területet megjelenésében és talajában egyaránt a lehető legeredetibb formájában megóvjuk a következő nemzedékek számára. Mivel a birtok „átaludta” a kemikáliákat korlátozás nélkül használó évtizedeket, talaja ma is érintetlen. A szőlőművelés során törekszünk az organikus módszerek használatára. Ugyanerre törekszünk a borkészítés során is: a lehető legkisebb technológiai beavatkozással, maximális tisztasággal, organikus módszerekkel készítjük borainkat. Fontosnak tartjuk, hogy boraink tükrözzék különleges termőhelyük egyedi adottságait: a talaj, dűlőnk fekvése, az adott évjáratra jellemző időjárási viszonyok, a borkészítésben résztvevő társaink egyénisége mind egy-egy egyedi és megismételhetetlen tételben öltsenek testet.

 

Település: Mád
Dűlők: Öreg Király, Kővágó
Művelt terület: 13,5 hektár
Telepítés éve: 2003-tól
Ültetvény fekvése: D, D-NY
Fajta: Furmint, Sárgamuskotály, Kövérszőlő, Hárslevelű 
Művelési mód: alacsony kordon, gyalogművelés
Bortípus: száraz, késői szüret, szamorodni, aszú

Budaházy Pincészet

 

A Budaházy család az első szőlőterületet 2000-ben vásárolta a Kishegy dűlőben. Jelenleg összesen 1,6 hektár a birtoknagyság. A legértékesebb birtokrész a 2008-ban vásárolt 0,6 hektáros szőlő a Szent Tamás dűlő legjobbnak tartott Makovica részén. Különlegesség még a Szent Tamás Fürdő részén elhelyezkedő hagyományos művelésű, 60 éves öreg tőkékből álló terület és a szintén a Fürdő részen található kabar szőlő. 2011 nyarától Szokolai Ákos irányításával a pincészet saját, hagyományos feldolgozó kialakításába kezdett, és megkezdi borai szélesebb körű értékesítését. A birtok hosszú távú céljai a különböző adottságú dűlők jellegének megmutatása, kis mennyiségű, egyedi borok készítése.

 

Település: Mád
Dűlők: Szent Tamás, Nyúlászó, Kishegy
Művelt terület: 3 hektár
Fajta: furmint, hárslevelű, kabar
Bortípus: száraz furmint, késői szüretelésű, édes szamorodni, 6 puttonyos aszú

Demetervin

 

Demeter Ervin és Endre családi pincészete a világon egyedülálló mádi karakter bemutatását tartja feladatának, igyekszik megőrizni a helyi értékeket és megtalálni az egyensúlyt a Természettel. Céljuk a világörökségi táj és kultúra fenntartása, a talaj és a rajta alkotó ember - azaz a terroir - pontos kifejezése a borban. Ezért az egyensúlyos, boldog szőlőt tartják a legfontosabbnak a 8 hektáros területükön, amelynek harmada hagyományos bakművelésű. Boraikat természetes és hagyományos módszerekkel, kompromisszumok nélkül, a tökéletességre törekedve készítik.

 

Település: Mád
Dűlők: Úrágya, Király, Kakas, Danczka
Művelt terület: 8 hektár
Telepítés éve: 1920-2010
Ültetvény fekvése: Nyugat, Dél-Nyugat, Dél, Dél-Kelet
Fajta: furmint, hárslevelű, sárgamuskotály
Művelési mód: 35% bakművelés, közép-magas kordon
Bortípus: száraz, késői szüret, szamorodni, aszú

Holdvölgy

500 évvel a legendás bor születése után a HOLDVÖLGY felelősséggel kívánja tovább gondozni a Tokaj-álmot. A gondolatok bora a tudás, az elvek, a képzelet, az idő és a türelem harmóniájában született. A szellemiség és a lélek ötvözte tökéletessé, akár az örök értékeket.
Mád 7 történelmileg klasszifikált első osztályú dűlőjében, 22 parcellájában, 26 hektáron, kizárólag saját szőlőterületeinkről származó szőlőből, felelősséggel gondozzuk tovább a Tokaj-álmot!
Gincsai Tamás főborász és csapata a tradíciókra építve, lendületes, innovatív utat jelöl meg a borkészítés tekintetében, melynek középpontjában a megkérdőjelezhetetlen minőség elérése a cél

 

Település: Mád
Dűlők: Holdvölgy, Betsek, Dorgó-tető, Nyulászó, Kakas, Király, Úrágya
Művelt terület: 26 ha
Fajta: furmint, hárslevelű, kabar, zéta, sárgamuskotály, kövérszőlő
Bortípus:

száraz, félszáraz gyöngyöző, késői szüret, édes szamorodni, hatputtonyos aszú

Lenkey Pincészet

 

Szőlőtőkéinket emberszámba véve gondozzuk, óvjuk, aggódunk értük. Rövid csapra metszünk, tavasszal hajtást, nyáron fürtöt válogatunk, a tőketerhelés, ha az évjárat kegyes hozzánk szüret idején, 0,8-1 kg/tőke. A szüretet dűlő, fajta és minőségi szelektálással végezzük.

Borászati elképzeléseik folyamatosan változnak, alakulnak. Arra hamar rájöttünk, hogy nem vonz minket a nagyüzemi borászkodás, inkább olyan borokat szeretnénk készíteni amelyek őszinték és van egyéniségük. Nincsenek kőbe vésett szabályok, szeretjük a szabadságot és a kísérletezést.

 

Település: Mád, Bodrogkeresztúr
Dűlők: Középhegy, Holdvölgy, Úrágya, Kishegy, Vilmány, Bomboly, Betsek, Hegyfarok
Művelt terület: 7,04 ha és 3 ha
Telepítés éve: 1970-1984
Ültetvény fekvése: NY, D, DNY, DK, DK
Fajta: Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zengő, Zenit, Cserszegi fűszeres, Zalagyöngye, Ottonel muskotály
Művelési mód: bakművelés, középkordonos művelés
Bortípus: száraz, édes

Mád Hill

 

Célunk a mádi dűlők különleges adottságainak megismertetése dűlőszelektált borainkon keresztül. Ennek érdekében szigorú terméskorlátozást végzünk és egész évben odafigyeléssel gondozzuk szőlőinket.

 

Település: Mád
Dűlők: Betsek, Szilvás, Kishegy, Őszhegy, Újhegy, Középhegy
Művelt terület: 3,5 ha
Telepítés éve: 1970-1989
Ültetvény fekvése: ÉK, D
Fajta: száraz furmint, édes szamorodni, aszú
Művelési mód: középmagas kordon
Bortípus: száraz, késői szüret, édes

Orosz Gábor Pincészet

 

A pincészet hivatalosan 1994-től létezik, de mivel szüleimnek mindig volt szőlőterülete a Nyúlászó dűlőben, természetesen korábban is voltak boraink. Meggyőződésem, hogy a minőség a szőlőben dől el, a borász csak hozzátesz egy kicsit. A különleges talajok kiválasztása mindig kihívás, de a borban érezhető ásványosság mindent megér. Csak dűlőszelektált száraz borokat, valamint aszúborokat és édes szamorodnit vagy késői szüretelésű furmintot készítünk, de csak a legjobb évjáratokban.

 

Település: Mád
Dűlők: Hoszúkötél, Úrágya, Szent Tamás, Nyulászó, Betsek, Király, Holdvölgy
Művelt terület: 6,8 ha
Telepítés éve: 1937 - 2005
Ültetvény fekvése: D, DNY, DK, D-DNY, K-DK
Fajta: Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály
Bortípus: száraz aszú, száraz szamorodni,
száraz cuvée

Royal Tokaji Borászati Zrt.

 

A borászat első évjárata 1990. Célunk alacsony terhelés mellett a lehető legjobban felszínre hozni a borokban az egyedi és egyedülálló szőlőfajtáink karakterét, valamint a semmivel össze nem téveszthető, páratlan mádi dűlők markáns és jellegzetes jegyeit.

 

Település: Mád, Tarcal
Dűlők:
Szent Tamás, Nyúlászó, Betsek, Danczka, Sarkad, Birsalmás,
valamint a tarcali Mézes Mály
Művelt terület: 71 ha
Telepítés éve: 1960-as évektől, változó
Ültetvény fekvése: Zömmel déli, dél-keleti, dél-nyugati, nyugati kitettséggel rendelkező területek
Fajta: furmint, hárslevelű, sárgamuskotály
Művelési mód: közép-magas kordon
Bortípus: száraz, késői szüret, aszú

Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet

 

Számunkra Mád a világ közepe. Úgy gondoljuk, hogy a mádi dűlők a világ legjobb termőterületei közé tartoznak. Hálásak vagyunk, hogy itt foglalkozhatunk szőlészettel és borászattal. Úgy gondoljuk, az a feladatunk, hogy természet adta kivételes lehetőségeknek megpróbáljunk megfelelni, és évről évre a termőterület adottságainak megfelelő borokat mutassunk fel.

 

Település: Mád
Dűlők: Szent Tamás, Percze, Birsalmás, Nyulászó, Szilvás, Középhegy, Kishegy, Danczka, Szarvas
Művelt terület: 13,61 ha
Telepítés éve: 1969 - 2004
Ültetvény fekvése: D, NY, DNY, D-DNY, DK, É
Fajta: Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály
Művelési mód: közép-magas kordon, alacsony kordon

Szepsy Pincészet

 

Számunkra a szőlő a legfontosabb. Kedvenc fajtánk a laza, kisfürtű Furmint, ami tökéletesen alkalmas arra, hogy közvetítse a dűlők egyediségét, ezáltal megmutatva a saját, világszínvonalú sokszínűségét.

 

Település: Mád, Mezőzombor, Tarcal, Bodrogkeresztúr, Rátka, Tállya
Dűlők: Danczka, Úrágya, Szent Tamás, Nyúlászó, Betsek, Király, Urbán, Sarkad, Birsalmás, Kővágó, Percze; Dorgó; Szepsy, Lapis; Nyulas, Thurzó; Újhegy, Középhegy, Herceg; Hasznos, Bányász, Csonka, Sasalja, Bohomáj
Művelt terület: 63 ha
Telepítés éve: 1930 - 2017
Ültetvény fekvése: D-DNY, DK, K, NY, É
Fajta: Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály
Művelési mód: középmagas kordon, alacsony kordon, ernyő, bak.
Bortípus: aszú, száraz, édes szamorodni

Tokaj Classic Borászati Kft.

 

Régi álma volt három klasszikus zenésznek, hogy részt vegyen a nagy hagyományokra visszatekintő tokaji borászat ujjászületésében. Terveik, elképzeléseik nyomán a „partitura“ 1994-ben „Tokaj Classic Borászati Kft.“ névvel készült el. A pincészet intuícióval és intenzív munkával a magyar borászat eddig páratlan sikersorozatát érte el; a mértékadó angliai International Wine&Spirit Competition hat egymást követő aranyéremmel jutalmazta aszúborait, melyek azóta már számos világhirű étterem borlapján is szerepelnek. A zenészek álma megvalósult, de „szimfoniájuknak“ még korántsincs vége...

 

Település: Mád
Dűlők: Király, Betsek, Juharos
Művelt terület: 7 ha
Telepítés éve: 1965-től
Ültetvény fekvése: Dél, Dél-Nyugat, Nyugat
Fajta: furmint, hárslevelű, sárgamuskotály
Művelési mód: közép-magas kordon
Bortípus: száraz, félszáraz, késői szüret, aszú